Quantcast
Viewing latest article 15
Browse Latest Browse All 1486

Review: iPhone XS

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Het is alweer een jaar geleden dat Apple de 'toekomst van de smartphone' aan de wereld toonde: de iPhone X. Ik schreef hier een uitgebreide review over waarin ik zeer positief was over de veranderingen: een compleet nieuw bijna randloos design, OLED-scherm, gigantisch snelle processor, verbeterde camera, draadloos opladen en meer. Onlangs kondigde Apple alweer de opvolger voor het toestel aan: de iPhone XS en XS Max. En ook nu is natuurlijk het een en ander nieuw. Als je echter hoge verwachtingen hebt schaaf je deze beter even bij. Want het is weer een zogeheten 'S'-jaar. Wat er allemaal veranderd is lees je natuurlijk in deze review!

Review

Inleiding

Apple heeft de traditie om ieder jaar nieuwe generatie iPhone uit te brengen, en dan het jaar later een evolutie hierop. Het jaar waarin een iPhone een evolutie op haar voorganger is noemen we ook wel een 'S'-jaar. Er is geregeld kritiek geweest, omdat het bijna alleen maar hardware-matige upgrades zijn. En mensen willen graag zichtbare vernieuwingen, mede omdat anderen dan direct zien dat je de nieuwste iPhone hebt. Apple heeft dat proberen op te lossen met de introductie van nieuwe kleurtjes (goud bij de 5s, roségoud bij de 6s), en bij de iPhone 6s werd zelfs de letter 's' op de achterkant onder de tekst 'iPhone' gezet. Maar voor de rest is het toch echt de binnenkant waar alles anders is.

Sommigen noemen de iPhone XS de matigste upgrade ooit, en raden het dan ook af om het toestel te kopen tenzij je huidige iPhone al een paar jaartjes oud is en/of je per sé de iPhone XS Max, de grotere broer van de XS wilt. Is dat overdreven of zit er toch een kern van waarheid in? Lees vooral verder om daar achter te komen!

Design

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ik vertelde net al over hoe iPhones in een 'S'-jaar in principe geen nieuw design hebben, maar vaak wel in extra kleurtjes beschikbaar zijn. De iPhone XS is zo'n iPhone. Wanneer je een spacegrijze of zilveren iPhone XS en X naast elkaar legt zie je aan de voor- en achterkant geen verschillen. Pas wanneer je naar de onderkant gaat wordt het zichtbaar. Waar de speaker 'grills' normaal symmetrisch zijn is dat nu niet meer het geval. Die van de microfoon is wat kleiner geworden, waarbij de overgebleven ruimte gebruikt wordt voor de antenneband. Echt mooi is het niet, laat staan dat het past bij een Apple-design. Toch is het niet zonder reden, daarover meer verderop in deze review.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Maar het belangrijkste kenmerk waaraan je kunt herkennen dat het een iPhone XS is de kleur. Naast spacegrijs en zilver kun je nu kiezen voor goud. En dit is zonder twijfel een prachtige kleur. De achterkant lijkt nogal op een champagne-kleur, en de gouden roestvrijstalen band maakt dat het toestel heel luxueus oogt. Dat mag ook wel, voor een telefoon met een waarde van ruim duizend euro.










De iPhone XS weegt ook iets meer dan haar voorganger, al hebben we het over 3 gram verschil ten opzichte van de iPhone X. Dit is verwaarloosbaar en ook niet te merken wanneer je beide toestellen vasthoudt. Qua hoogte, breedte en dikte zijn de iPhone's identiek aan elkaar.







Nog een noemenswaardige upgrade zit hem in de waterdichtheid. De iPhone X had nog een IP-classificatie van IP67, dit is bij de iPhone XS opgevoerd naar IP68. Dit betekent dat je het toestel anderhalf uur lang tot 2 meter onder water kunt houden. Bij de iPhone X was dat 30 minuten lang maximaal 1 meter diep. Het wil niet zeggen dat je nu ineens kunt zwemmen met de iPhone XS, wat met bijvoorbeeld de Apple Watch Series 2 en nieuwer wél mogelijk is. Maar je hoeft niet bang te zijn voor waterschade als een vriend je toestel 'voor de grap' in het zwembad gooit.



Display en audio

Een andere grote verandering die de iPhone X met zich mee bracht was de introductie van het eerste OLED-scherm op een iOS-apparaat. En wat Apple zo goed had gedaan was dat dit één van de beste displays op een smartphone is. Waar concurrenten met OLED-schermen vaak toch de plank missloegen bij bepaalde punten wist Apple een scherm te produceren dat geen last heeft van deze 'problemen'. Kleuren zijn accuraat, zwartwaarden zijn... nul (oftewel, zwart = zwart en geeft geen licht) enzovoort. Dankzij de nieuwste technieken zoals Dolby Vision en HDR10 geniet je van nog eens extra goede kwaliteit bij het bekijken van films. Bovendien werd de resolutie opgeschaald waardoor je nu kijkt naar 458 pixels per inch. Kortom, een prachtig scherm om naar te kijken. En dat is bij de iPhone XS niet anders.

Helaas voor degenen die hoopten op een nog hogere resolutie en andere baanbrekende vernieuwingen zal de iPhone XS niet aan hun verwachtingen voldoen. Er is namelijk maar heel weinig veranderd. Sterker nog, op de lijst met specificaties zul je geen enkel verschil zien met de iPhone X. Apple wist wel te vertellen dat het dynamisch bereik 60% groter is bij foto's. In mijn tests was het heel moeilijk het verschil te zien; ik had de iPhone X en XS naast elkaar gelegd, beide op maximale helderheid en dezelfde foto gemaakt met HDR op de iPhone X. Ik zag in eerste instantie niet echt een verschil. Toen ik echter een foto gebruikte gemaakt met de iPhone XS was er wel degelijk wat op te merken. Bij de iPhone X waren de kleuren niet zo helder als bij de XS.

Natuurlijk is het wel zo, dat er nu een grotere variant is van de iPhone XS, de XS Max. Deze heeft een gigantisch 6,5-inch scherm met resolutie van 2688x1242 pixels (458 pixels per inch). Buiten de grootte om is het scherm qua specificaties exact hetzelfde als van de 'gewone' iPhone XS.

Qua ondersteuning voor de nieuwe schermen zijn we inmiddels wel zo ver dat de meeste mainstream apps aangepast zijn. De 9292-app is voor mij de meest recente app die voor het nieuwe scherm gemaakt is. Duidelijk is dat het sneller gaat dan in 2014 met de iPhone 6 en 6 Plus; er zijn anno 2018 nog steeds heel wat apps die niet verder gaan dan ondersteuning voor de iPhones met een 4-inch scherm. Dat veel apps nu sneller aangepast worden zegt heel wat over hoe makkelijk het de ontwikkelaars wordt gemaakt om hun apps aan te passen.

Maar goed, dat is het verder wel zo'n beetje wat betreft het scherm. Omdat het best wel weinig is besloot ik nog een andere relevante feature te bespreken in dit onderdeel: het audiosysteem. Deze is namelijk ook verbeterd. Apple introduceerde met de iPhone 7 stereospeakers, en alweer een jaar later - met de iPhone 8 en X - wist de fabrikant het volume met 25% te verhogen. Bij de iPhone XS koos Apple ervoor om wat anders te verbeteren: de bredere stereoweergave moet voor voller geluid zorgen. Dus niet zozeer hárder geluid, maar béter geluid.

Om dit te testen heb ik op dit filmpje afgespeeld: 5.1 Surround Sound Test 'The Helicopter' HD, met het volume op het hoogste niveau. Ik heb niet met de iPhone X vergeleken, maar kon wel snel concluderen dat het geluid 'anders' klinkt. Of het ook echt beter is, daar durf ik niet echt een oordeel over te vellen. De reden? Ik ben slechthorend, en het zou niet echt eerlijk te zijn iemand met een minder dan gemiddeld gehoor hierover te laten oordelen. Maar het geluid klinkt in ieder geval anders, en wat voller zoals Apple ook al als verbetering claimt.

De iPhone XS heeft een prachtig scherm en uitstekend geluid. Maar dat had ik ook niet anders verwacht gezien de voorganger van het toestel.


Hardware

A12 Bionic

Dan de hardware. Dit is een onderdeel waar Apple hoog op inzet met iedere nieuwe iPhone en iPad. Het is hét onderdeel waarmee ze de concurrentie keihard op kunnen verslaan. De iPhone XS en XS Max zijn echt krachtpatsers. Waarom?

De nieuwe SoC heet de A12 Bionic, en is de logische opvolger van de A11 Bionic. Het is de allereerste 7nm-chip van Apple. De chip bestaat uit verschillende componenten: de CPU, GPU, het RAM-geheugen, de Neural Engine en meer. Het begint natuurlijk bij de CPU. Apple claimt dat de twee 'prestatie'-kernen van de 6-core processor tot 15% sneller zijn, terwijl de vier efficiënte kernen tot 50% energiezuiniger zijn. De 4-core GPU is tot 50% sneller.

De grafiek hieronder laat zien wat de benchmark-scores in Geekbench 4 zijn vergeleken met de iPhone X, 7, 6s en 6.


In de praktijk is het verschil met de iPhone X zeer gering en merk je het zelfs eigenlijk helemaal niet dat je een sneller toestel hebt. Dat is ook omdat Apple met iOS 12 de focus heeft gelegd op stabiliteit en prestaties voor met name oudere toestellen. Hierdoor is ook de iPhone X nu net ietsjes sneller geworden.

Ook het werkgeheugen zag een upgrade bij de iPhone XS. We gaan van 3 GB naar 4 GB in totaal. Ik besloot in kaart te brengen hoe de hoeveelheid RAM sinds de eerste iPhone 'geëvolueerd' is. Ten opzichte van de originele iPhone en iPhone 3G is het aantal MB RAM-geheugen met maar liefst 3025% gestegen. Dat is een gigantisch verschil.


En dat verschil ga je absoluut merken. Mede dankzij de verbeteringen in het geheugenbeheer van iOS 12 valt op dat apps gewoon langer actief blijven. Ik kon niet direct een verschil met de iPhone X (3 GB RAM) opmerken, maar het is in ieder geval fijn te zien dat Apple sprongen maakt op dit gebied. De combinatie van hardware en software laat het bedrijf hier ook weer perfect zien. Hadden we nog dezelfde situatie gehad als met iOS 11, dan had de extra GB waarschijnlijk helemaal geen verschil geboden.

Maar wellicht het belangrijkste aan de iPhone XS: de Neural Engine. Deze werd geïntroduceerd met de iPhone X, en was bedoeld ter ondersteuning van de Augmented Reality-functionaliteiten. Bij de iPhone XS zet Apple weer hoog in met dit component. We gaan ineens van 2 naar niet 4, maar naar 8 rekenkernen. Waar de Neural Engine in de iPhone X nog 600 miljard berekeningen per seconde aan kon, zijn dat er bij de nieuwe 5 biljoen. Dat zijn: 5.000.000.000.000 berekeningen per seconde, een ongelofelijk aantal. De upgrade vertaalt zich naar onder meer een iets snellere Face ID en allerlei andere verbeteringen waar je als gebruiker in eerste instantie niets van ziet. Het grootste verschil zit 'm in de camera. Daarover volgt in het hoofdstuk hierna uiteraard meer.

De A12 Bionic is een zéér snelle processor met zeer capabele grafische processor, meer dan voldoende RAM-geheugen én een gi-gan-tisch krachtige Neural Engine. Het verschil met de voorganger is echter gering als het gaat om de praktijk: als gebruiker zul je niet snel het idee krijgen dat je een snellere telefoon in je handen hebt, als je van een iPhone 8 of X komt.

Batterijduur

De accu is en blijft één van de lastiger te bespreken onderwerpen voor mij. Iedereen ervaart een andere accuduur, omdat iedere individu een unieke wijze van gebruik heeft. Bovendien is de ene accu niet de andere. Waar ik mee wil beginnen is de capaciteit. Het is niet de eerste keer voor Apple, maar er is weer gekozen voor het verlagen hiervan: we gaan van 2716 mAh naar 2658 mAh, een reductie van 2,2%. Dat lijkt niet zoveel, maar je mag toch wel verwachten dat de capaciteit op z'n minst onveranderd blijft? Toch is er een goede reden voor en het heeft alles te maken met één van de eerste dingen die ik vertelde over de A12 Bionic. En dat is het feit dat het een 7nm-chip is. Dit resulteert namelijk onder meer in hogere efficiëntie. Apple claimt dat de iPhone XS zelfs tot een half uurtje langer meegaat. Niet veel meer, maar beter dan dat het mínder lang meegaat, toch?

Zelf merk ik in ieder geval weinig verschil met de iPhone X. En dat is zeker geen slecht teken, maar het is ook geen positief signaal in mijn ogen. Het betekent dat Apple echt stappen moet gaan maken om de accuduur verder te verlengen. Al is het ook wel gepast om te zeggen dat iPhones doorgaans gemiddeld een langere accuduur genieten dan concurrenten.


Camera

De camera blijft een essentieel onderdeel van de smartphone. We willen ieder moment van de dag snel een mooi plaatje kunnen schieten, zonder alle poespas waar je als professionele fotograaf mee te maken hebt. Termen als ISO, sluitertijd en witbalans zouden zomaar eens onbekend voor je kunnen zijn. En dat maakt niet uit. Want Apple had vanaf het begin al een visie om foto's maken makkelijk én leuk te maken. Jaar in jaar uit verbetert het bedrijf de camera van de iPhone. Enkele van de grootste verbeteringen per iPhone:
  • iPhone 3GS: 3-megapixel camera, videocamera (VGA)
  • iPhone 4: 5-megapixel camera, FaceTime-camera, flitser en HDR (toegevoegd via software-update)
  • iPhone 4S: 8-megapixel camera, 1080p-video
  • iPhone 5: Panorama's
  • iPhone 5s: Slow-mo video en True Tone-flitser
  • iPhone 6: Optische stabilisatie (alleen Plus-model)
  • iPhone 6s: 4K-video
  • iPhone 7: Portretmodus en optische zoom dankzij tweede lens (alleen Plus-model)
  • iPhone 8/X: 4K-video met 60 beelden per seconde

En dan zijn we dus aanbeland bij de iPhone XS. Qua hardware is er weinig nieuw. Sterker nog, alleen de grootte van de individuele pixels is veranderd. Deze zijn nu 1,4µm vergeleken met 1,22µm bij de iPhone X. Dit wil zeggen dat iedere pixel meer licht binnen laat, wat zou moeten betekenen dat de camera onder slechte lichtomstandigheden beter moet presteren. Dat er hardwarematig weinig veranderd is wil niet zeggen dat dit een slechte camera is, integendeel! Hier namelijk nog even de specificaties van de camera's achterop. Het zijn twee lenzen 12-megapixel lenzen, waarvan een groothoeklens en een telelens. Respectievelijk hebben deze een diafragma van ƒ/1.8 en ƒ/2.4. Het is jammer dat bij geen van beide het diafragma vergroot is (zeker omdat dergelijke upgrades doorgaan voorkomen bij een 's'-jaar), maar het is niettemin een prima camera volgens de huidige trend. De telelens maakt optische zoom mogelijk tot 2x. Je kunt tot 10x digitaal zoomen. Aardig wat dus. Wat ook nieuw is, maar zich niet zozeer beperkt tot de camera zelf is stereomicrofoons. Hierover zal ik het nog hebben bij het gedeelte over de videocamera.

Voor de rest zet Apple in op software. Er zijn twee functies bij gekomen: Smart HDR en diepteregeling. Eerst natuurlijk Smart HDR, en voordat ik daar echt op inga een stukje introductie. HDR staat voor High Dynamic Range, en wat het doet is eigenlijk niet meer dan alle punten op een foto zo goed mogelijk belichten. Stel, je maakt een foto van een landschap met op de achtergrond de lucht, dan wil je dat die lucht niet 'overbelicht' wordt. HDR voorkomt dat dan ook. Met Smart HDR gaat Apple een stapje verder. De naam zegt het al een beetje, het is 'slimme' HDR. 

Eén van de grootste problemen bij het maken van foto's is dat bepaalde lichtobjecten (lampen of een zon bijvoorbeeld) zo scherp zijn dat het hoofdobject (denk aan een persoon) niet meer goed te zien zijn. Smart HDR probeert dit te voorkomen door de sterkte van het licht te verminderen. Het onderstaande voorbeeld laat dit goed zien. De foto links is gemaakt met de iPhone XS, de andere met de iPhone X. In beide foto's is het licht goed te zien, maar bij de iPhone X is dat meer het geval. Je ziet hierdoor het schilderij op dat stukje minder goed dan bij de andere foto.


Goed, dat is slechts een voorbeeldje natuurlijk. Ik heb inmiddels aardig wat plaatjes geschoten, en ik zal dan ook even geen woorden vuil maken aan tekst. In plaats daarvan hieronder de foto's die ik gemaakt heb. Enjoy!



Wat vooral bij de eerste, derde en deels ook de vierde foto opvalt is Smart HDR. Ik heb geen foto gemaakt met de iPhone X, dus het is lastig vergelijken. Maar met de fotovergelijking die ik eerder liet zien in gedachten lijkt het erop dat Smart HDR bij deze foto's goed werk verricht als het gaat om het voorkomen van overbelichting bij het zonlicht van de eerste foto, het lichtgevende logo van het café bij de derde foto en de lantaarnpalen van de derde en vierde foto. Dat gezegd hebbende, het zijn gewoon hartstikke goede foto's. Ik ben zelf met name onder de indruk van de eerste en laatste foto. De derde is toch enigszins wat donker als je kijkt naar de auto's, terwijl dit bij de laatste weer mee lijkt te vallen.

Een belangrijke functie die de telelens van de iPhone XS toevoegt is portretmodus. Ook deze is dankzij de Neural Engine van de A12 Bionic-chip verbeterd en past net als de reguliere cameramodi Smart HDR toe. Ook moet het gewoon beter in staat zijn om de achtergrond van de voorgrond te onderscheiden. En hoewel dit nog steeds niet altijd lukt kun je wel prima van onderstaand soort foto's maken. De linker is met de hoofdcamera gemaakt, de rechter met de TrueDepth-camera aan de voorkant.


Ik ben zelf meer te spreken over de selfie, maar op zich zijn beide foto's aardig gelukt. Maar... opvallend genoeg heb je niet eens per definitie portretmodus nodig om een dergelijke effect op de achtergrond te krijgen. Probeer bijvoorbeeld maar eens te raden welke van de onderstaande twee gemaakt is middels portretmodus en welke met de gewone.


Hint: de eerste is gemaakt met portretmodus. Wie weet heb je dat ook zelf kunnen zien (sommige delen zijn namelijk niet goed 'geblurred'), maar desalniettemin slaagt een beetje fotograaf erin om ook met de gewone camera foto's te maken waarbij de achtergrond een mooi bokeh-effect krijgt.

Tot slot dan nog even een panorama...


...en wat meer foto's om het af te maken.


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.


Je kunt uiteraard ook filmpjes schieten met de iPhone XS. Om te beginnen: ja, Smart HDR werkt ook tijdens het filmen, zowel bij de camera voor als achter. Ook nieuw: je kunt met de camera voorop nu filmen in 1080p met 60 beelden per seconde, dat was eerst nog 30 beelden per seconde. Maar wellicht de belangrijkste verbetering is de introductie van stereomicrofoons. Dat moet resulteren in beter geluid. Is dat ook het geval? Zie en hoor voor jezelf in het filmpje hieronder.


Er kan veel gezegd worden over de camera van de iPhone XS, maar niet dat ze slechte beelden produceren. Het is dan ook één van de paar features van het toestel dat echt zichtbare verbeteringen heeft ten opzichte van haar voorganger.


Software

Je hebt weinig aan een smartphone als hier geen degelijk besturingssysteem op draait natuurlijk. Zoals altijd wordt de nieuwste iPhone geleverd met de nieuwste versie van Apple's mobiele OS. Dat is deze keer iOS 12.

Waar iOS 11 vorig jaar volgepompt werd met nieuwe features, en daardoor ook veel last had van bugs, koos Apple ervoor om het met iOS 12 wat rustiger aan te doen. De focus ligt vooral under the hood. Ofwel, alles moet sneller, stabieler en gewoon... beter. Hebben ze dat ook waargemaakt?

Het antwoord daarop is een volmondige 'JA!'. iOS 12 is veruit de meest stabiele versie van het iPhone-besturingssysteem sinds iOS 6, en dat zegt heel wat. Maar het regende dan ook klachten de afgelopen jaren en als bedrijf moet je je op een gegeven moment toch wel genoodzaakt voelen naar deze klachten te luisteren. Met iOS 12 doet Apple precies dat.

En ja, er zijn nu wel minder nieuwe toeters en bellen bij gekomen vergeleken met iOS 11, maar je moet er wat voor over hebben om een stabielere smartphone te hebben. In dit artikel noem ik de belangrijkste vernieuwingen in iOS 12.


Conclusie

En dan zijn we toch alweer aanbeland bij het laatste onderdeel van deze review: de conclusie. Het is wat dat betreft een zeer korte review geworden. Mogelijk zelfs de kortste iPhone-review van deze website. Eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon geen revolutionaire nieuwe iPhone. Sterker nog, de iPhone XS is de kleinste upgrade tot nu toe.

Is dat erg? Nee hoor. Lang niet iedereen koopt jaarlijks de nieuwste iPhone. Met de huidige prijzen zou dat een aanslag zijn op je portemonnee. De iPhone XS is meer bedoeld voor de mensen die nog een iPhone hebben uit 2016 of eerder. Niet alleen qua features krijg je dan gewoon waar voor je geld: je krijgt wat al een prachtig design met een kraakhelder display was, zeer krachtige processor, zeer capabele camera, draadloos opladen en nog veel meer. Tel alles bij elkaar op en de iPhone XS is je ultieme upgrade.

Wanneer je van de iPhone X komt zul je weinig verschil gaan zien. Het enige échte verschil zit hem in de camera. Terwijl de meeste vooruitgang te danken is aan een combinatie van machine learning en een snellere 'Neural Engine'-processor. De optelsom van alle verbeteringen draagt natuurlijk bij aan een completere ervaring, maar het blijft een karige 'update'. Ook vergeleken met eerdere 's'-modellen. Desalniettemin is de iPhone XS een fijn toestel en behoort het tot de beste klasse smartphones op de markt. En tot het hoogste prijssegment, dat mag ook wel gezegd worden.

Dus... moet je de iPhone XS wel of niet kopen? Dat hangt voornamelijk af van je portemonnee en het toestel dat je nu bezit. Wil je wel een nieuwe iPhone zonder een fortuin te moeten betalen, dan is er natuurlijk nog de iPhone XR. Deze is zeer kort geleden ook uitgebracht en heeft een met de iPhone XS vergelijkbaar design in verschillende kleurtjes, dezelfde groothoeklens (met zelfs een betere Portretmodus onder lichte omstandigheden volgens veel reviewers), Face ID, draadloos opladen en zelfs de grootste accu ooit in een iPhone. Je levert er wel op in als het gaat om de kwaliteit van het scherm (LCD in plaats van OLED), hebt geen dubbele camera (ofwel, je mist de telelens), en de band rondom het toestel is van aluminium in plaats van roestvrijstaal.

Je levert in, maar krijgt er ook meer dan 50% 'iPhone XS' voor terug voor minder geld. Het is het overwegen waard!

Hieronder nog de specificaties van mijn exemplaar:
  • 64 GB
  • Goud
  • 5,8-inch Super Retina HD-display
  • 2436x1125 pixels (458 ppi)
  • True Tone-weergave
  • 2,5 GHz hexa-core A12 Bionic-chip
  • Octa-core Neural Engine
  • 4 GB LPDDR4X RAM
  • 12-megapixel dubbele iSight camera
  • 7-megapixel TrueDepth-camera 
  • iOS 12



Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student ICT & Business op Fontys Hogeschool, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens muziekliefhebber, taalfanaat en perfectionist.

Viewing latest article 15
Browse Latest Browse All 1486

Trending Articles