Van de eerste tot de meest recente iPhone: Apple weet ons altijd weer te verbazen. Vooral de iPhone 4 was destijds een enorme stap vooruit. Het Amerikaanse bedrijf wordt niet voor niets gezien als pionier op het gebied van design. De iPhone 5 werd wat langer en dunner, maar velen zagen het niet als een bijzondere upgrade. Sommigen vonden dit trouwens wel fijn, omdat het design van de iPhone 4 hen altijd al erg beviel. Maar de iPhone 6 is een geval apart. Apple heeft alle scherpe randen in de ban gedaan en vervangen door rondingen. Véél rondingen. En natuurlijk is het toestel groter, zowel in de hoogte als in de breedte. Tegelijkertijd is hij dunner dan ooit met slechts 6.9mm.
Wat ik zo mooi vind aan het design van de iPhone 6 is dat deze, ondanks het enorme verschil met de toestellen daarvoor, toch nog zeer goed herkenbaar is als Apple-product. Je ziet direct dat het een iPhone is. Dat komt door de opzet van de voorkant: boven bevindt zich nog altijd een FaceTime-camera (welke trouwens weer van boven de speaker naar de linkerkant ervan is verplaatst zoals bij de iPhone 4 en 4S het geval was), de speaker, het prachtige display en onderaan is natuurlijk de welbekende thuisknop. Dit laatste functioneert trouwens sinds de iPhone 5s ook als vingerafdrukscanner. Het is eigenlijk het enige element dat er net wat anders uitziet, terwijl de rest qua concept hetzelfde is gebleven. iPhone 6 ziet er simpelweg uit als een 'classic' iPhone, maar dan beter op alle punten.
Zo is het scherm subtiel afgerond, waardoor het bedienen in het dagelijkse leven een stuk makkelijker is, zeker in combinatie met de bekende veegbewegingen voor het navigeren in apps.
De achterkant is wel enorm veranderd, maar alsnog zie je er elementen terug van een typische iPhone. Waar de allereerste iPhones een plastic achterkant hadden, was dit bij de iPhone 4 en 4S glas. Nadeel hiervan was dat het snel brak, en in de brandende zon kon het vasthouden van het toestel enorm lastig worden vanwege de hitte die glas veroorzaakt. Dit euvel werd met de iPhone 5 en 5s verholpen door de achterkant van aluminium te maken. Boven en onder had je 'strips' met een andere kleur.

Ook het feit dat Apple de aan/uit-knop nu van boven naar de rechterzijde heeft geplaatst is een goede designkeuze. Je merkt wel al gauw dat je soms per ongeluk op een volumeknop drukt wanneer je het toestel aan- of uitzet. Maar echt een probleem is het niet geweest voor mij. Het gebeurt weleens, echter niet met gevolgen.
Je ziet aan de zijkanten ook weer een gedeelte van die antennebanden terug, als een streepje. Dit is iets dat eigenlijk al sinds de iPhone 4 zo is, maar nu valt het toch net wat meer op. Daarentegen is het weer zo'n reden waarom je in het toestel terugziet dat het een iPhone is.
Aan de onderkant heb je natuurlijk de ingang voor je koptelefoon, een ingang voor de Lightning-connector en een luidspreker. Tussen de 'headjack' en de ingang voor Lightning-connector bevindt zich nog een microfoon. Die luidspreker is trouwens ook veranderd. Tot de iPhone 5s had je als nieuwe gebruiker weleens het idee dat je twee speakertjes hebt, omdat ze aan beide kanten dezelfde vorm hebben. De iPhone 6 maakt dit verschil nu wat duidelijker. De ingang Lightning-connector is er sinds de iPhone 5 en neemt sowieso minder ruimte in de dan oude '30-pins'-ingang. Met als voordeel dat je een toestel als de iPhone 6 extreem dun kunt maken. De 'headjack' is nog wel relatief groot, helaas. Mocht die in de toekomst ooit kleiner wordt gemaakt, dan kunnen we zeker wel een iPhone verwachten die dunner is dan de iPod touch 5G en iPad Air 2 (beiden 6,1mm dun).
Het design van de iPhone 6 is al met al prachtwerk te noemen, vind ik. Het bewijst Apple's perfectie voor uiterlijk weer heel goed. Ik hoop dan ook dat ze dit zo de komende jaren blijven houden en niet ineens van design wisselen. Dat zou namelijk best eens kunnen. In de wereld van Apple is niets onmogelijk.