Tegenwoordig krijg je de jongere niet meer van het internet af, dat is onderhand toch wel duidelijk. We zitten op Twitter, Facebook en noem maar op. Wat echter ook veel voorkomt is cyberpesten. Een fenomeen waarbij het 'gewone' pesten op het Internet gaande is. Het komt steeds vaker voor en niemand kan er iets tegen doen. Althans, dat denken veel mensen. Toch kun je wel degelijk maatregelen nemen. Benieuwd naar welke? In dit artikel worden ze besproken!
Allereerst is het belangrijk te weten wat je precies wilt beschermen. En dat is natuurlijk alles dat je deelt met mensen op het Internet. De tweede stap is dan zorgen dat niet iedereen kan zien wat jij allemaal zegt op Twitter en/of Facebook. Dit kan geregeld worden met wat privacy-instellingen. Het probleem met social media is dat deze vaak ergens te zitten waar geen mens het terug kan vinden. Daarom voor beide netwerken een stap-voor-stap uitleg hiervan.
Twitter (desktop)
Instellingen en hulp (het tandwieltje rechtsbovenin) > Instellingen > Beveiliging en privacy
Onder het kopje 'Privacy' zie je enkele mogelijkheden. Wil je echt zeker zijn dat je privacy gewaarbord wordt, schakel dan de optie 'Mijn tweets afschermen' in. Alleen mensen die jij persoonlijk accepteert als volger kunnen dan je tweets lezen. Mensen die jouw volgers volgen niet.
Zorg dat de tweede optie, 'Een locatie toevoegen aan mijn tweets' juist uit staat. Zo voorkom je dat mensen zien waar je je bevindt. Als de optie eerder ingeschakeld stond, verwijder dan de historie van je locatiegegevens door op 'Alle locatie-informatie verwijderen' te klikken.
Twitter (iOS)

Facebook (desktop)
Het tandwieltje rechtsbovenin > Instellingen > Privacy
\
Facebook (iOS)
Icoontje met drie strepen rechtsonderin > Instellingen > Privacy
En ook bij de iOS-variant van Facebook kun je overigens op dezelfde manier als bij de desktopsite je locatie uitschakelen.
Meer mogelijkheden zijn er eigenlijk niet om je privacy te beschermen op social media. Wel is nog een heel belangrijke tip die eigenlijk veel jongeren ontgaat. Met deze tip zijn al die maatregelen die hierboven worden genoemd niet eens nodig: schrijf nooit beledigende dingen over anderen. Gebruik ook geen scheldwoorden in het algemeen. En zet geen persoonlijke gegevens online. Als je gepest wordt, doe hier dan aangifte van bij de Politie. Print trouwens ook uit wat diegene tegen je gezegd heeft, want dat is bewijs.
Als je ervoor kiest je profiel openbaar te maken, gedraag je dan ook volwassen. Alleen zo creëer je een veilige en gezellige omgeving.