
Hoe duurzaam is ledverlichting eigenlijk?
Bij de duurzaamheid van ledverlichting snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste bespaar je op stroomkosten. Een ledlamp gebruikt gemiddeld per uur 5 Watt aan elektriciteit, tegenover 60 Watt van een gloeilamp. Per uur komt dat neer op een verschil van 55 Watt. Op zich lijkt dat niet zo veel. Totdat je het op jaarbasis eens gaat doorberekenen. Dan kom je al gauw uit op zo'n vijf euro per lamp wat ledverlichting je aan stroomkosten op een jaar bespaart. Tel maar eens hoeveel lampen je hebt in huis. Een stuk of vijftien kom je gemiddeld toch al gauw aan. Dus, wanneer je even verder denkt en de moeite neemt om een klein rekensommetje te maken, kom je er al snel achter dat je met de aanschaf van ledstrips en -lampen wel degelijk op zeer korte termijn een besparing kan realiseren.
Alleen al als wij consumenten (dan rekenen we bedrijven en openbare gebouwen nog niet eens mee) massaal zouden overstappen op ledverlichting, levert dat ook nog eens een enorme verlichting op in de belasting op het milieu. Een ledlamp gaat gemiddeld 50 keer langer mee dan een gloeilamp. Dat betekent dat er ten eerste veel minder stuks van geproduceerd hoeven te worden en ten tweede er bij lange na niet zoveel afval ontstaat. Halogeen- en tl-lampen vallen daarnaast ook nog eens onder de categorie chemisch afval. Ledlampen geven in al hun aspecten dus overduidelijk een veel mindere belasting op het milieu.
Ledlampen zouden minder sfeervol licht geven
Al jarenlang heerst er een hardnekkige stelling dat ledverlichting ongezellig licht zouden geven. In zoverre is dat correct dat de eerste ledlampen inderdaad ook beduidend minder sfeervol licht gaven dan de huidige generatie ledverlichting. Inmiddels is ook de techniek in led zover gevorderd dat je niet eens het verschil ziet met traditionele lampen. In sommige gevallen kan je zelfs ledverlichting als het meest sfeervolle licht bestempelen. Want, eens ontwikkeld als productverlichter en vervanger voor de lichtslang, neemt ook de ledstrip steeds meer een vaste plaats in onze huisverlichting in. Denk maar eens aan aanrechtverlichting, in en op (vitrine)kasten en verwerkt in vloeren. En laten we eerlijk wezen, weggewerkte lichtbanen staan toch uiterst sfeervol.