Quantcast
Channel: Dutch Tech Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1486

Batterijduur iPhone verbeteren

$
0
0
We gaan het vandaag hebben over datgene dat veel iOS-gebruikers regelmatig teleurstelt: de accu. Het is algemeen bekend dat de iPhone en iPod touch niet een al te beste batterijduur hebben. Om te zorgen dat je toch de hele dag optimaal kunt genieten van je iPhone, iPad of iPod touch geef ik tips over hoe je de batterijduur kunt verlengen.

Iemand die bekend is met werken met smartphones, tablets en laptops weet dat veel gebruik van zware applicaties, en dat ook nog eens uren achter elkaar de batterij snel leeg kan slurpen. Maar zelfs wanneer je geen gebruik maakt van het apparaat, kan deze langzaam leeglopen. Onder meer achtergrondprocessen zijn hier de oorzaak van. De iPhone heeft bijvoorbeeld de hele tijd de processen 'MobilePhone' en 'MobileMail' op de achtergrond draaien. Hierdoor wordt er de hele tijd data van de desbetreffende apps gehaald. Zou het proces 'MobilePhone' uitgeschakeld worden, dan kun je ook geen telefoontjes meer ontvangen. Hetzelfde geldt voor 'MobileMail'. Zo zijn er natuurlijk nog meer processen die invloed uitoefenen op de batterijduur.

Maar er zijn ook processen die je gelukkig gewoon uit kunt schakelen, in tegenstelling tot de hiervoor genoemde voorbeelden. Laten we beginnen met locatievoorzieningen. Dit zorgt ervoor dat, zoals de naam al zegt je locatie kan worden gevonden. Op een iPod touch en iPad (Wi-Fi) gebeurt dat middels de lokale router. Er zit geen GPS of mobiel internet op deze apparaten, dus onderweg zullen ze ook veel minder aan energie slurpen. Echter, de iPhone en iPad (Wi-Fi + mobiel internet) beschikken wel over een GPS én mobiel internet. Zelfs wanneer je geen databundel bij je iPhone of iPad hebt, dan wordt er nog gebruik gemaakt van de GPS om je locatie te achterhalen.

Omdat GPS veel aan energie kost, wordt het aangeraden apps die het gebruiken uit te schakelen. Dit kun je doen door naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen en schakel alle apps uit die gebruik maken van je GPS. Je ziet dit aan een schuin wijzend pijltje links van de schakelaar. Apps als Maps, Google Maps, Twitter en je camera zijn voorbeelden van applicaties die je GPS (kunnen) gebruiken. Ook Herinneringen maakt gebruik van je GPS, maar alleen wanneer je ervoor gekozen hebt een herinnering te sturen wanneer je op een bepaalde locatie bent. Je ziet dan ook tot die tijd een symbool hiervan in de statusbalk.

Sinds iOS 5 kun je ervoor kiezen problemen en bugs automatisch naar Apple te laten sturen. Maar ook dit kan je batterijduur onnodig verspillen. Uitschakelen van de functie kan via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Diagnose en gebruik. In het menu 'Systeem' kun je tevens 'Tijdzonde instellingen' uitschakelen. Want wanneer je bijvoorbeeld in Engeland komt, gebruikt hij de GPS om je locatie vast te stellen. Hetzelfde geldt voor het kalibreren van je kompas, al maakt deze functionaliteit alleen gebruik van de magnetometer.

En geloof het of geloof het niet, maar zelfs de trilfunctie van je iPhone heeft invloed op je batterijduur. Bij veel gebruik ervan, raakt hij sneller leeg. Dat komt omdat er een trilmotor in de iPhone zit, die aangestuurd wordt door de batterij. Uiteraard is er een zeer simpele manier om trillen volledig uit te zetten: zorg dat de schakelaar aan de linkerkant van het apparaat, boven de volumeknoppen naar boven staat. Als het goed is zou er dan geen oranje sticker zichtbaar moeten zijn, wat wel het geval is wanneer trillen aan staat. Via Instellingen > Geluiden kun je aangeven of je iPhone mag trillen bij belsignalen en wanneer het geluid uit staat. Sommigen vinden het fijner om hun iPhone te voelen trillen wanneer ze het geluid aanzetten, terwijl sommigen just ervoor kiezen bij trillen ook daadwerkelijk een trilling te voelen. Het wordt trouwens wel aangeraden beide schakelaars in het menu aan te zetten. Mocht je er geen gebruik van maken, dan zet je de fysieke schakelaar gewoon uit.

Dan helderheid. Ook dit speelt namelijk een grote rol bij de batterijduur. Wat je hierbij moet onthouden is dat je het beste de optie 'Pas automatisch aan' (Instellingen > Helderheid en achtergrond) kunt inschakelen. De iPhone gebruikt dan de nabijheidssensor om de huidige lichtsterkte te meten en kiest dan de beste helderheid voor je scherm. Je kunt dit tegelijkertijd ook nog handmatig selecteren. De meesten kiezen ervoor helderheid op 25% te zetten, waar sommigen hem liever op 50% hebben staan. Sommigen hebben zelfs liever 20%.










Iets anders dat voor een groot verschil in de batterijduur kan zorgen, is connectiviteit. Wi-Fi gebruikt over het algemeen veel minder aan energie dan bijvoorbeeld 3G. Daarom wordt het aangeraden dit alleen te gebruiken wanneer het nodig is. Wil je zeker zijn dat er geen gebruik wordt gemaakt van mobiel internet, ga dan naar Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk en schakel 'Mobiele data' uit. Daaronder staat een switch 'Schakel 3G in'. Deze staat er, zodat je 3G uit kunt schakelen, maar toch 2G of GPRS kunt gebruiken. Al moet gezegd worden dat die nog meer verbruiken, omdat het veel langer duurt voor content geladen is.

In dit menu kun je ook de optie 'Dataroaming' vinden. Hoewel dit niet erg van belang is bij het 'bezuinigen op batterijduur', is het wel goedkoper om de optie uitgeschakeld te laten. Ingeschakeld worden namelijk kosten gemaakt bij websurfen,. e-mailen, mms'en en gebruik van andere datavoorzieningen in het buitenland.






Ook kun je een persoonlijke hotspot configureren. Dit houdt in dat je op de iPhone Wi-Fi, Bluetooth of USB gebruikt om ergens te internetten. Stel, je verbindt je iPhone via Bluetooth met andermans mobiele telefoon (mits die natuurlijk 3G gebruikt), dan kun je middels zo'n persoonlijke hotspot internetten. Dit heet ook tethering. Niet iedere provider ondersteunt dit, maar er kan alvast gezegd worden dat T-mobile het wel doet. Ook wanneer je een 'dochterprovider' gebruikt zoals Simpel, kun je gebruik maken van persoonlijke hotspot van T-mobile. Tot slot zijn in hetzelfde menu nog opties te vinden voor iCloud-documenten, iTunes, Passbook-updates en leeslijst; wel of niet ophalen via mobiel internet? Dat is dus uiteraard je eigen keuze.

Let sowieso goed op bij het wijzigen van opties bij 'Mobiel netwerk'. Met iOS 7 zal het mogelijk zijn om per applicatie het mobiele verbruik te beheren. In iOS 6 kun je al wel het algemene gebruik zien, door naar Instellingen > Algemeen > Gebruik > Gebruik mobiele netwerk te gaan.





En dan is er nog iets waar je flink wat batterijduur mee uit kunt sparen: kalibreren. Jawel, je kunt de batterij van je iPhone, iPad en iPod touch kalibreren. Dit is heel simpel te doen. Laat het iOS-apparaat op de normale manier leeglopen. Dus gebruik hem extra veel, door games te spelen die over hoge graphics beschikken en het uiterste van je processor en RAM vragen. Uiteindelijk zal hij uitzichzelf uitgeschakeld worden waarna je hem alleen nog maar op de lader hoeft te zetten. Laat hem daar minimaal drie uur zo zonder er gebruik van te maken en "you're ready to go!". Geloof me, dit laatste zal een verademing zijn, hoor. Herhaal de methode regelmatig. Iedere week is natuurlijk overdreven, maar iedere maand is zeker niet verkeerd. Het kost ook weinig moeite, dus waarom niet?

Dit was het voor vandaag. Heb je nog vragen over je iPhone, iPad of iPod touch, contacteer me dan.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1486

Trending Articles